In februari 2021 kondigde Ilon Musk de succesvolle implantatie aan van een draadloze neurale interface bij een aap. Nu zijn er menselijke experimenten. Ondanks de drukte rond de aankondigingen van Musk, is hij bij lange na niet de eerste die een implantaat in een menselijk brein implanteert. De klinische toepassing van neuroimplantaten heeft de afgelopen 30 jaar een lange weg afgelegd.
In 1998 introduceerde neurowetenschapper Philip Kennedy een invasieve neuro-interface met zenuwgroeifactoren bij kunstenaar en muzikant Johnny Ray, die na een beroerte zijn vermogen om te bewegen had verloren. Ray had al geleerd om de cursor op het scherm te besturen door zich de bewegingen van zijn hand voor te stellen.
In 2004 werd de verlamde Amerikaan Matthew Nagle de eerste persoon bij wie een BrainGate implantaat in zijn hersenen werd geïmplanteerd. Nagle leerde eerst de cursor op de computer te bewegen door zich voor te stellen dat hij zijn handen bewoog. Vervolgens zette hij met behulp van het implantaat de tv aan, veranderde van kanaal en leerde uiteindelijk zelfs de robotarm te bedienen – om voorwerpen op te tillen en vast te houden. In 2016 presenteerden wetenschappers van de Johns Hopkins University een implantaat met 128 elektroden waarmee proefpersonen individuele vingers van een prothesehand met een zeer hoge nauwkeurigheid, tot 96,5 procent, konden bedienen.