Amerikaanse psychologen besloten uit te zoeken welke invloed dagelijkse stressfactoren hebben op de subjectieve leeftijd van mensen tussen 18 en 36 jaar. Ze onderzochten ook welk effect een gevoel van controle over het leven heeft op de perceptie van leeftijd.
Moderne mensen hebben dagelijks te maken met allerlei stressfactoren, van files en lawaai tot ruzies en strakke deadlines op het werk. Naked Science heeft bijvoorbeeld eerder onthuld hoe een lange reis naar het werk depressies kan verergeren. Stress beïnvloedt op de een of andere manier emotioneel welzijn, stemming, lichamelijke gezondheid en cognitieve functies zoals geheugen en aandacht.
Het is opmerkelijk dat stressfactoren de subjectieve beoordeling van leeftijd bepalen (hoe oud mensen zich voelen en hoe oud ze eruit zien). Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat oudere mensen onder stress zich ouder voelden, ook qua uiterlijk. Er wordt gedacht dat subjectieve leeftijd verband houdt met biologische en psychologische gezondheid – mensen die zich jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn, zoals een recente observatie aantoonde, hebben een beter subjectief welzijn en minder symptomen van depressie. Toch kunnen gevoelens van leeftijd van dag tot dag veranderen onder invloed van nieuwe stressfactoren.
Twee psychologen van de North Carolina State University (Verenigde Staten) – Sophia E. Lee en Shevaun D. Neupert – besloten te testen hoe de subjectieve leeftijd van een jong persoon die dagelijkse stress ervaart verandert. Hiervoor vroegen ze 107 mensen tussen de 18 en 36 jaar om negen dagen lang een online dagboek in te vullen. Op de eerste dag rapporteerden de proefpersonen informatie over zichzelf en hun chronische ziekten, en op de overige dagen rapporteerden ze hun subjectieve leeftijd. Ze rapporteerden ook stressfactoren en hun gevoel van controle over hun leven.